МОЛЯ ВИ ДА ПУБЛИКУВАТЕ ОФИЦ. СТАНОВИЩЕ ОТ НАП ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТНОСНО ПРЕОТСТЪПВАНЕТО НА ДАНЪКА ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИ, КОИТО НЕ СА ТЪРГОВЦИ ПО СМ. ТЗ. ИМАМ ДВАМА ЗП ПО ДДС, КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С МЕН, ЧЕ НЯМАТ ПРАВО, ЗАЩОТО НЕ СА ЕТ.
това становище е абсурд. в указанията на нап в сайта никъде не се цитира условието зп да е регистриран като ет. зддфл достатъчно ясно определя статута на регистрираните по зддс земеделци - като ги приравнява към ЕТ и облагането им съответно по ЗКПО. А чл. 189б от зкпо гласи- данъчно задължени лица - земеделски производители ...... /а не изрично ет/. според мен не може де нямат право да приспадат данък. има ли известни други офиц. становища?
Аз така и не разбрах как отчитате временните разлики - за телета общо или по групи. Защото когато говорих с Българенска, тя имаше предвид разликите между ФС и СпрС по групи, а не общо за всички телета. И кога в крайна сметка се отписва актива - т.е. телето , когато се прехвърли от една в друга група телета /КБА/ или когато отиде в основно стадо крави /ДБА/. Мисля, че временните разлики следва да се отнасят и отчитат само за наличните в края на отчетния период телета и то по групи. Например теле 2 м. в нач. на годината. През годината се прехвърля в група 3-6 месеца, после 6-12 месеца и към края на годината е в тази група. Като временна разлика следва да се отчете единствено разликата между Фст и СпрС, която телето натрупва в последната група. Разликите през първите периоди се отчитат в 123 и се приключват текущо за годината, в която активът е "отписан" от първата група /телета до 3м/,както и от втората група /телета 3-6м/, следователно тези разлики не се извеждат като временни. Нали така??????? Т.е. временни разлики се дължат единствено на наличните животинки по групи в края на годината, а не на натрупаните общо. . . Ако обаче "отписваме" актива когато се прехвърли в групата на ДБА, то тогава натрупаните през годината разлики, независимо от прехода на животинката през разл. възрастови групи ще се отчетат като временни, ако към края на годината животното е все още КБА. Така че, конкретно кога "отписваме" актива и в крайна сметка отчитаме ли наличността на животните по групи в края на отчетния период, за да трансформираме единствено техните разлики като временни!?!?
Малко в страни от темата, но как отчитате субсидиите за единица площ и тези за животни. Някой от животновъдите отглежда ли и земя??? По принцип субсидията за земя минавам през 6112 - разходи за земеделие и намалявам себестойността на земед. култури, които се използват само за фураж. Оттам субсидията повлиява косвено крайния фин. резултат в посока намалние разходите за отглеждане на животните. Така обаче субсидията се отчита частично - в зависимост от потребеното количество фураж през отчетния период. А как отчитате субсидиите за животни - при условие, че има непрекъснато движение между групите!? Тя се получава обикновено в края на всяка година.
Не съм сигурна дали трябва да използваш само 709 за отчитане разликите между ФС  СПР. аз подходих по същия начин, в крайна сметка натрупвам разликите по Дт и Кт на 709 и остатъка в края на годината приключвам със 123. Но по ГДД се изисква превишенията на ФС над Спр /Дт 709/и обратно ФС е по-ниска от Спр /Кт 709/ да се покажат отделно като временни разлики и може би е по добре да се отчитат по отделни сметки. Но съм съгласна да се отразяват в пълен размер, без да се отчитат в зависимост от наличността по групи в края на отчетния период. Макар че СС41 6.1. : оповестява се информация за т. г: печалбите и загубите възн. през тек. период, при първонач. признаване на БА; отделно се посочва онази част от тях, която се полага на наличностите в края на отчетния период!!!